Cappuccino – příprava luxusní kávy

Cappuccino - luxusní kávaJak mnozí z nás jistě vědí, v mnoha restauracích/kavárnách nám je nabízena jakási napodobenina cappuccina. S tímto lahodným nápojem ji mnohdy spojuje víceméně pouze název. Přešlehané mléko, které vytvoří bubliny připomínající spíše šampon. Či přepálené mléko, jehož aroma je pak lépe nepopisovat a v neposlední řadě skořicová sprcha. Výše uvedená kritéria by neměla nikdy být součástí kvalitního cappuccina.

Důležitými faktory zcela jistě ovlivňujícími přípravu je kvalitní zrnková káva a taktéž stroj, se kterým pracujeme. Dnešní trh nám nabízí nespočet typu kávovarů od french pressů, přes automatické kávovary až po profesionální pákové kávovary do gastro provozů. Jak připravit cappuccino na pákovém kávovaru. Většina automatických kávovarů Vám vytvoří rádoby cappuccino sama.

Pojďme si tedy sdělit něco málo o samotné přípravě tohoto lahodného nápoje.

K přípravě kávy budete potřebovat následující:

  1. kávovar
  2. 8 g kvalitní čerstvě pražené a nahrubo namleté kávy Royal Gold
  3. mléko
  4. konvička na mléko
  5. šálek k servírování nápoje

 

Konvičky na mlékoZákladem každého kávového nápoje je kvalitní espresso, jehož přípravu jsme si již popisovali v článku ESPRESSO = ZDRAVÁ KÁVA. Nahřátým šálkem na cappuccino napomůžeme udržet teplotu ´čekajícího´ espressa. Do konvičky si připravíme nejlépe plnotučné vychlazené mléko. Před započetím šlehání trysku kávovaru pustíme krátce naprázdno, kvůli zbavení nečistot a sražené vody. Trysku ponoříme do mléka cca 1 cm pod okraj a šleháme pomocí páry. Správná teplota našlehaného mléka je okolo 70°C, což je pro laika bez teploměru dost těžko detekovatelné. Možným měřítkem je dotek konvičky, jakmile ji už nedokážete udržet v ruce, mléko je dostatečně našlehané. Malým poklepnutím konvičky o stůl zbavíme mléko přebytečných bublin, pomalými krouživými pohyby jej krátce promícháme. Tento proces má za následek sjednocené mléčné pěny. Její kvalitu poznáme dle toho, že její povrch se stane lesklým. Poté ji, bez použití lžičky, nalijeme z malé výšky do připraveného espressa.

 

A nyní si i Vy můžete vychutnat to pravé cappuccino…  

Také by Vás mohlo zajímat

Latte art – kávové nápoje, do nichž se i Vaše oči zamilují

Latte art – kávové nápoje, do nichž se i Vaše oči zamilují Představujeme Vám svět latte art – místo, kde se výstřední a běžné schází v umělecké dílo. Co si vlastně představíme…

Vaření kávy

Vaření kávy      Přípravě kávy je věnován nespočet článků a každý milovník kávy preferuje ´ten svůj´. Pojďte se spolu s námi podívat na přehled těch zásadních či méně…

Čerstvě pražená káva

Čerstvě pražená káva     Jak jistě každý milovník kvalitní kávy ví, čerstvost je vždy důležitá. V tomto článku si vysvětlíme, na jaké další skutečnosti brát ohled, abychom…

    Kontaktujte nás

    Telefon: 602 19 05 23
    vyplňte formulář


    Splátky ESSOX

    Patronka čerstvé kávy

    Gaviota na Facebooku