French press - kvalitně připravená káva
Co vlastně znamená pojem „french press“ ?
Jedná se o přístroj určený pro jednoduchou přípravu kávy. Informace o původu french pressu jsou velmi nejednoznačné. Ať už byl na počátku 19. století jeho tvůrcem Jean Babtiste de Belloy- Morangle nebo Benjamin Thompson, s jistotou lze potvrdit pouze patentování tohoto kávovaru italským designerem Attillo Calimanim v roce 1929.
Káva připravená ve french pressu - výhody
- příprava zdravé kávy - na rozdíl od tradičního turka
- jednoduchost a rychlost přípravy
- snadná údržba kávovaru (french pressu)
K přípravě kávy budete potřebovat následující:
- kávovar french press
- 30 g kvalitní čerstvě pražené a nahrubo namleté kávy Royal Gold
- 500 ml vody o teplotě 92 – 94 °C
- šálek nebo konvice k servírování nápoje
Příprava kávy ve french pressu uspokojí i ty nejnáročnější milovníky kávy, avšak jako vše ostatní má svá pravidla.
V rychlovarné konvici přiveďte vodu k varu. Poté ji nechte 30 vteřin odstát, aby její teplota klesla na 92 – 94 °C. Z french pressu odejměte víko se sítkem a nadávkujte příslušné množství kávy. Kávu zalijte odpovídajícím množstvím vody a přikryjte víkem se zvednutým sítkem pro uchování správné teploty. Kávu nechte louhovat 3 minuty. Během této doby doporučujeme připravovaný nápoj alespoň 1x promíchat kvůli zvýšení vyluhování kávy. Po uplynutí 3 minutového intervalu opatrně stlačte sítko na dno french pressu.
Takto připravenou kávu doporučujeme ihned servírovat v šálcích nebo v konvici. Dbejte na doporučenou dobu extrakce kávy a nikdy ji v kávovaru – french pressu nenechávejte déle. Pokud se doba extrakce kávy prodlouží, hrozí přelouhování, tudíž znehodnocení kávy.
Nyní si i Vy můžete jednoduše připravit kvalitní kávu ve french pressu.