Kávovník (Coffea)

   Surovinou pro výrobu lahodného nápoje, kterému holdují denně stamiliony lidí všech kontinentů, jsou semena kávovníku. Semena jsou uložena v plodu kávovníku – peckovici.

   Jedná se o dvouděložnou rostlinu, která se vyskytuje v podobě cca 100 druhů keřů a stromů, které dosahují výšky až 15 metrů. Původní oblastí výskytu této rostliny je Afrika (pravlastí jsou údajně horské oblasti Etiopie, kde se dodnes vyskytují divoce rostoucí druhy) a přilehlé ostrovy jako je například Madagaskar. Později byly druhy využitelné pro přípravu nápoje přeneseny i do jiných tropických oblastí, zejména Jižní Ameriky a arabských zemí.kávovník

   Kávovník si ale můžete klidně vypěstovat i u vás doma. Potřebná teplota pro jeho zdárný růst se v zimě pohybuje v rozmezí 15 – 20 stupňů, v létě cca 28 stupňů, takže nepotřebujete k pěstování speciální zařízení. Podmínkou je umístění rostliny na dobře osvětleném místě bez dopadu přímých světelných paprsků. Dále se nedoporučuje rostlinu přemisťovat – špatně to snáší. Ani se zavlažováním si nemusíte dělat velké starosti – pokud svěsí listy, zalijte ji.

   Zhruba po třech letech zdárného starání se o rostlinu kávovníku se objeví bílé květy. Po odkvětu dalších až čtrnáct měsíců dozrávají plody. Plody jsou černé, modré, červené, žluté nebo oranžové peckovice (bobule). Každá peckovice obsahuje zpravidla dvě pecičky a každá pecička jedno semeno, což je ono „zrnko“ kávy.

  Semena kávovníku je možno upražit, umlít a uvařit si z nich kávu. Další možností je využití pro vypěstování nové rostliny. Po zasazení do kyselé zeminy dojde k vyklíčení asi za tři týdny. Rostlina se dá množit i řízkováním a roubováním. Konečná podoba rostliny záleží na vašem rozhodnutí. Můžete ji nechat vyrůst do velikosti malého stromku nebo přistřihovat a udržet ve velikosti keře.

    Kontaktujte nás

    Telefon: 602 19 05 23
    vyplňte formulář


    Splátky ESSOX

    Patronka čerstvé kávy

    Gaviota na Facebooku