Kvalitní káva

     Každý si jistě pod pojmem ´kvalitní káva´ představí něco jiného. Tímto článkem bychom Vám rádi přiblížili nějaké skutečnosti, které tento pojem ukrývá.

   Základem každé kávy je kvalitní zeleného zrno. Tak jako u ostatních komodit máme na výběr ze široké škály zelených kávových zrn, která se dělí na dvě skupiny – arabica a robusta.  Rozdělení je dáno dle keře, na kterém kávová zrna dozrávají.praženo v čr

   Arabica tvořící 70 % celkové produkce kávy je známá svým širokým spektrem chutí a vůní a v porovnání s robustou obsahuje méně kofeinu. Pěstování těchto keřů je trošku oříškem, jelikož jsou dosti citlivé na teplotu a tudíž na nadmořskou výšku. Pro arabiku je stanoveno přibližně toto rozmezí jakožto ideální podmínky pro pěstování – 900 – 2800 metrů nad mořem dle druhu.

   Oproti tomu robusta je méně náročná na pěstování avšak citlivější na na následné pražení. Mezi hlavní producenty robusty patří jak jinak Brazílie v závěsu s Vietnamem a Kolumbií. Robusta obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než zmiňovaná arabica, avšak do kávových směsí je přidávána z důvodu zemité chuti.

   Všeobecně je robusta považována za méně kvalitní kávu v porovnání s arabikou. Tato informace však není pravdivá, pokud bereme v potaz skutečnost, že nejméně kvalitní 100% arabica je horší než nejkvalitnější robusta. A tomu tak opravdu je.

 

   Káva Gaviota je tvořena těmi nejkvalitnějšími kávovými zrny ze známých produkčních oblastí Sao Paula. Ať už se jedná o směsi či 100% arabiky. Dále náš sortiment rozšiřujeme o arabiky z jiných produkčních oblastí, abychom našim zákazníkům mohli nabídnout co nejširší sortiment kvalitních káv: například Columbia či Gourmet.

 

  Káva tvořená kvalitními zrny ale ještě nezaručuje kvalitu prodávaného produktu. Důležitou roli hraje také pražení, které je pro každý druh či směs individuální. Například přepražená káva je barevně tmavě hnědá, a co se týče chuti, hořká. Naše produkty jsou kontrolovány formou pravidelných degustací, kdy je tedy zaručená stabilní chuť. Káva Gaviota je vždy čerstvě pražená!káva gaviota

 

  Další důraz by měl být kladem na balení kávy – káva je velmi citlivá na kontakt se vzduchem, který způsobuje její žluknutí.  Mnoho káv prodávaných v řetězcích je již vzduchem znehodnoceno. Káva Gaviota je balena do sáčků s ventilkem, který vypustí vzduch ven z balení, ale naopak dovnitř jej nepropustí. Proto je zde čerstvost vždy zachována.

 

  Po otevření sáčků je uchování čerstvosti už jen na Vás. Jak kávu správně skladovat se dočtete v článku Čerstvě pražená káva.