Piccolo

Káva označená jako piccolo je především v poslední době předmětem mnoha debat. Běžně se s ním setkáte v některých restauracích, někde ho nemají vůbec a nakonec se z odborných článku dozvíte, že picollo vlastně vůbec neexistuje! Jak je to tedy s piccolem doopravdy?espresso

Picollo v italském překladu znamená malý.  Název piccolo se do českého podvědomí dostal po revoluci, kdy si u nás italští turisté objednávali “piccolo espresso”. Italové totiž milují malou silnou kávu, která u nás v té době bohužel nebyla téměř vůbec  dostání. Používat pojem “piccolo” pro malou kávu je však chyba. Toto slovo nemá s kávovým světem nic společného.

Co si tedy objednat, když máte chuť na malou silnou kávu? Zkuste espresso nebo ristretto. Oba druhy jsou si velmi podobné, ale základní rozdíl je v objemu.  Espresso je vyráběno z 8 gramů mleté kávy a výsledný nápoj má 25-30 ml. 

Ristretto původem pochází z Neapole.  Vysoké teploty donutily místní obyvatele zmenšit nápoj tak, aby při pití kávy nedocházelo ke zvyšování teploty organismu. Ristretto se vyrábí ze stejného množství kávy jako epresso, ale má v konečné podobě 10-15 ml.

Dalším oblíbeným druhem esspresa je káva označovaná jako doppio (dvojité esppreso). Doppio v italském překladu znamená dvojitý, proto se tento druh připravuje z dvojité dávky kávy a dvojité dávky vody. 

Druhy kávy je dobré znát, abyste si v kavárně mohli objednat takovou kávu, kterou opravdu chcete.

Další zajímavý článek

Ristretto – pro opravdové milovníky kávy

Ristretto – pro opravdové milovníky kávy Ristretto (také známo jako neapolské ristretto) je druh kávového nápoje na bázi epressa. Avšak, vyznačuje se typickými parametry s jiným kávovým…

    Kontaktujte nás

    Telefon: 602 19 05 23
    vyplňte formulář


    Splátky ESSOX

    Patronka čerstvé kávy

    Gaviota na Facebooku