Pražení kávy

Pokládáte se za milovníky a znalce dobré kávy?

 Pražení kávy je jednou z nejdůležitějších fází při výrobě kávy.  Čerstvá pražená káva připravovaná bezprostředně před konzumací má výraznou chuť i aroma. Oproti kávě, která byla již delší dobu skladována, je opravdu chuťově „o něčem jiném“.pražička

 Co si představit pod pojmem pražení kávy? V profesionálních pražírnách se tento proces odehrává ve speciálních zařízeních – pražičkách. Vyžaduje poměrně vysokou teplotu okolo 200 stupňů Celsia, záleží na druhu kávy. Během tohoto procesu původní surovina, kávová zrnka (tzv. zelená káva), postupně mění svou barvu na hnědou. Zrna musí být v neustálém pohybu, aby upražení bylo rovnoměrné a zároveň nedošlo k jejich spálení. Hlavní součástí profesionálního pražícího zařízení je tudíž otáčivý buben, ve kterém se zrna při tepelném zpracování obracejí.  Účelem pražení kávy je zvýraznění její chuti a vůně. Při pražení totiž dochází k uvolňování aromatických olejů na povrch kávových zrn. Těchto prchavých látek se v původní surovině vyskytuje až 700 druhů a díky rozpustnosti ve vodě jsou nositeli výsledné chuti vůně kávového nápoje.

 pytle s kávouKávu si můžete upražit i doma, pokud ve specializovaném obchodě zakoupíte zelená zrna. K tomuto účelu se vyrábějí speciální pánve. Použít lze rovněž horkovzdušnou troubu. Je nutné počítat s určitou setrvačností procesu pražení, takže je potřeba zrna z trouby vyndat dříve než zcela zhnědnou. Po ukončení je potřeba zrna co nejrychleji ochladit, aby nedošlo ke ztrátě aromatických látek.

 Pražení kávy je proces poměrně rychlý, a proto je nutné jeho průběh neustále kontrolovat. Nedostatečně upražená káva má nevýraznou chuť, naopak příliš upražená káva chutná po spálenině.