Pražení, mletí a balení kávy
Pražení
Pražení kávy by mělo být řízeno v závislosti na způsobu, jakým se bude nápoj později připravovat. Zjednodušeně by se v kávě měla během pražení vyvinout čokoládová a citrusová příchuť. Už i jemný zápach spáleniny poukazuje na příliš dlouhé pražení. Dotmava pražená zrna ztrácí celistvou kávovou chuť, jsou velmi hořká a většinou se tímto způsobem kamufluje levné, příliš zelené, vadné zrno anebo též robusta.
Káva je ideálně napražena mezi teplotami 210 a 230 °C. Bezprostředně po ukončení pražení, musí být zrno chlazeno studeným vzduchem, jelikož je nezbytné ukončit tak vnitřní štěpení tepla, které pokračuje po přerušení pražení.
Kyselost, aroma, tělo a sladkost jsou vlastnosti, které jsou ovlivnitelné stupněm pražení. Lehké pražení má za následek vysokou kyselost, slabé aroma a tělo a jemnou sladkost. Střední lehké pražení produkuje příchuť jako např. vlašský ořech, obilí, mandle, lískový ořech nebo opečený chléb. Karamelová příchuť je charakteristická pro střední pražení a čokoládová příchuť je typická zase pro silné střední pražení. Velmi silné – tmavé pražení je spojeno s odérem popelu, zanechávající v konzumentových ústech nepříjemný pocit.
Mletí
Správné umletí kávy je nesmírně důležité v tom, abychom z kávy dostali co nejvíce. Nejobvyklejší typy mletí jsou – hrubé, střední, jemné a velmi jemné. Káva připravována pomocí papírových filtrů může být namleta jemněji než při přípravě v kávovaru. Správné umletí kávy snižuje možnost přehnané hořkosti finálního nápoje. Hrubé mletí zjemňuje vůni, ale na druhou stranu lehce potlačuje tělo.
Celá zrna si lépe udržují atributy kávy, zatímco u kávy mleté se snižuje doba trvanlivosti. Čerstvě namletá káva pozvedává šálek na vyšší chuťovou úroveň.
Balení
Nejlepší cesta, jak připravit dobrou kávu je ta, kterou provádí odborníci – z čerstvě upražené kávy. Ale jak je známo, je to možné pouze ve výjimečných situacích. Pokud chceme praženou kávu uchovávat, musíme dbát na ochranu před kyslíkem, slunečným zářením a vlhkostí. Toto jsou největší kávoví nepřátelé, tudíž od nich musíme kávu svědomitě chránit.
U balení kávy je nejdůležitější uchování aroma a čerstvosti. Všeobecně máme nepočitatelně balících typů, ale je velmi těžké najít ten správný, který bude chránit kávu před jejími třemi úhlavními nepřáteli. Správným druhem balení je buď sáček s jednostranným ventilkem nebo plechová konzerva, kde je vzduch nahrazen inertními plyny. Balení by kávu mělo uchránit od zvětrání, žluknutí a zničení její kvality.
Po otevření balení kávy je pro uchování čerstvosti důležité přechovávat ji ve vzduchotěsné nádobě…
Abyste si vždy mohli vychutnat ten nejlahodnější šálek kávy…