Průvodce světem kávy
aneb objednejte si ten správný šálek kávy
Přijměte pozvání na povídání o čtyřech základních kávových nápojích. Těchto pár řádek Vám nabídne možnost již nikdy více netápat v kávovém lístku.
Nejprve bychom rádi vyvrátili mylnou informaci o kávě zvané piccolo. Piccolo totiž neexistuje!
Espresso
Jediná správně a zdravě připravená káva je v tomto případě espresso. 7 g čerstvě namleté kávy zalisované silou 20 kg a spařené vodou o teplotě 90°C je pouze jedna a ta správná cesta k vykouzlení nepopsatelného požitku z kvalitní a zdravé kávy. Není žádné malé či velké espresso – je prostě jen espresso. Objem espressa je cca 30 ml.
Lungo nebo-li americano
Pokud trpíte pocitem, že je na Vás espresso příliš silná káva, zvolte lungo. Tento kávový nápoj, pokud je korektně připravován, umí být k lidskému tělu stejně ´milý´ jako espresso. Počátek přípravy je zcela stejný – espresso, které je pak prodlouženo čistou horkou vodou – tímto způsobem lze tedy regulovat intenzitu chuti a objem nápoje. Ten je v tomto případě 90 ml.
Cappuccino
Tento nápoj je opět jako výše uvedený postaven na espressu. Celkový objem cappuccina je vyšší, tedy okolo 180 ml. Zbylý objem je v tomto případě doplněn našlehanou mléčnou pěnou, která poskytuje bezpočet možností pro baristické umění zvané latte art.
Latte macchiato
Latte je káva (opět espresso) s velkým množstvím mléka a mléčné pěny. Espresso se po našlehání mléka ´prolévá´ přes našlehanou mléčnou pěnu a při správné přípravě se jednotlivé části při servírování nesmíchají. Latte macchiato je nápoj o objemu 350 ml a povětšinou se servíruje ve sklenici na noze.
Věříme, že tento článek byl tím nejlepším rádcem pro Vás a Vaše kávové chutě.
Přečtěte si také
Latte art – kávové nápoje, do nichž se i Vaše oči zamilují
Latte art – kávové nápoje, do nichž se i Vaše oči zamilují Představujeme Vám svět latte art – místo, kde se výstřední a běžné schází v umělecké dílo. Co si vlastně představíme…
Čerstvě pražená káva
Čerstvě pražená káva Jak jistě každý milovník kvalitní kávy ví, čerstvost je vždy důležitá. V tomto článku si vysvětlíme, na jaké další skutečnosti brát ohled, abychom…