Vaření kávy 

    Přípravě kávy je věnován nespočet článků a každý milovník kávy preferuje ´ten svůj´.moka konvice

Pojďte se spolu s námi podívat na přehled těch zásadních či méně obvyklých typů příprav kávových nápojů.  Vždy je nutno brát v potaz kvalitu a čerstvost kávy, pokud je zanedbáte, nemáte šanci vykouzlit ten správný šálek kávy.

 

Příprava kávy v pákovém kávovaru

Jsou pryč doby, kdy bylo možné si kávu z pákového kávovaru vychutnat pouze v kavárně a to jen v té kvalitní. Dnešní trh nabízí nespočet domácích pákových strojů, které uspokojí i nejnáročnějšího zákazníka. Avšak koupí tohoto kávovaru nemáte vyhráno. Páka může nabídnout luxusní kávu, naopak nesprávnou přípravou se dá hodně pokazit. Důležité je zachovat správný tlak, teplotu a dobu extrakce. Více o přípravě espressa se dozvíte v článku ESPRESSO = ZDRAVÁ KÁVA.

Příprava kávy v automatickém kávovaru

Automaty jsou v dnešní době našimi nejoblíbenějšími kávovary. Nabízí kombinaci kvalitní kávy s jednoduchostí, která se skrývá v pouhém stisku jednoho tlačítka. Automatické kávovary nabízejí výběr z více kávových nápojů dle chuti. Výrobci se v tomto odvětví předhánějí, kdo nabídne nejjednodušší obsluhu či nejelegantnější design. Je opravdu z čeho vybírat. Nicméně i takovýto kávovar potřebuje údržbu – jako je například odvápnění a také správné nastavení.

 

Příprava kávy ve frenchpressu

Frenchpress se stává čím dál tím oblíbenějším pro jeho snadnou údržbu. Nápoj v něm se připravuje z mleté kávy, oproti klasickému českému turkovi je káva, touto cestou připravená, ZDRAVÁ. Hrubost mletí je pro frenchpress specifická, aby zrnka neproplouvala sítkem. Pokud si chcete kávu připravit korektně, čtěte více v našem článku Frenchpress – kvalitně připravená káva.frenchpress

Příprava kávy v džezvě

Džezva je nástroj pro přípravu kávy pro opravdové milovníky a jedná se o jakýsi rituál. Správná turecká káva se připravuje v džezvě a nemá vůbec nic společného s klasickým českým turkem. Opět je základem mletá káva a džezva. Jedná se o nádobu kónického tvaru arabského původu, která je uvnitř pocínovaná. Více o přípravě kávy v džezvě se dočtete v našem článku Turek aneb káva z džezvy.

Příprava kávy v moka kávovaru

Princip moka kávovarů není založen na klasickém tlaku jako espresso kávovarů, avšak taktéž dokáže nabídnout kvalitní a lahodný kávový nápoj. Moka konvice se skládá ze dvou části, které se k sobě přišroubují  a jsou odděleny sítkem. Do spodní části kávovaru nalijeme vodu a do sítka napěchujeme mletou kávu. Následně pak umístíme konvici na vařič.  Jakmile se voda začne vařit, proniká tlakem přes sítko do horní nádoby hotový nápoj.

Nyní je tedy jen na Vás, jaký si zvolíte způsob přípravy kávy.