ESPRESSO = ZDRAVÁ KÁVA

Kávovar jura ena

Ze všech způsobů přípravy kávy, které jsou nám v současné době známy, je espresso jediný kávový nápoj snadno stravitelný a tolerantní k organismu. Jedná se o jedinou techniku, která může zaručit maximální emulzi a navíc se v tomto nápoji prezentují všechny charakteristické chutě a aromata použité kávy.

K přípravě kávy budete potřebovat následující:

1) 8 g čerstvě namleté kávy Gourmet

2) kávovar

3) šálek k servírování hotové kávy

S 8 gramy čEspressoerstvě namleté kávy zalisované a spařené vodou o teplotě 90°C pod tlakem 15 barů vykouzlíte nepopsatelný zážitek z kvalitní a zdravé kávy. Vhodná doba extrakce nápoje nesmí přesáhnout 30 s, ideální čas je 20 -30 s. Objem extrahované tekutiny je dán rozmezím 20 a 30 ml, nikdy více, nikdy méně – pouze tato a žádná jiná receptura Vám vytvoří to pravé zdravé espresso. Pouze tuto metodu používají všichni kvalitní výrobci kávovarů.

Rozdíl v objemu mezi 20 – 30ml a v čase mezi 20 – 30s vytváří velkou diferenci v obsahu aromatických substancí mezi všemi odrůdami pěstované kávy. Z tohoto faktu vyplývá, že každá odrůda kávy má své ideální množství a ideální čas.

Je nesprávné se domnívat, že můžeme měnit hodnoty extrakce (dobu a objem) kávy dle našeho mínění. Pokud je espresso perfektní emulzí mezi aromatickými oleji a vodou, tak každá taková káva má své dané množství absolutní emulze, kterou nemůžeme libovolně zmenšit či zvětšit nebo dle naší chuti. Z tohoto důvodu neexistuje dlouhé nebo krátké espresso, malé nebo velké - existuje pouze espresso a nic více!

 

Pár kávových informací na závěr 

  • správně extrahované espresso má maximální hodnotu kofeinu 10% z celkového procentuálního množství kofeinu obsaženého v použité kávě
  • správně extrahované espresso je kávový nápoj s větší intenzitou chuti, ale je velmi dobře tolerované naším tělem
  • pro realizaci jednoho zdravého kávového nápoje z přístroje na espresso s chutí méně intenzivní nebo s požadavkem na větší množství tekutiny mohu espresso naředit pomocí horké čisté vody
  • správě extrahované espresso bude naše tělo trávit maximálně po dobu 10 – 15 minut, dle organizmu (pohlaví, věk)

Řekněte, nedostali jste nyní chuť vyzkoušet kvalitní zdravou kávu?

Také by Vás mohlo zajímat

Bezkofeinová káva – lepší než byste očekávali

Bezkofeinová káva – lepší než byste očekávali Decaf- káva bez kofeinu - pro ty, kteří  jsou nuceni se z nejrůznějších důvodů zříkat klasické kávy.   Tento článek Vám pomůže…

Pražení kávy

Pražení kávy Pokládáte se za milovníky a znalce dobré kávy?  Pražení kávy je jednou z nejdůležitějších fází při výrobě kávy.  Čerstvá pražená káva připravovaná bezprostředně…

Piccolo

Piccolo Káva označená jako piccolo je především v poslední době předmětem mnoha debat. Běžně se s ním setkáte v některých restauracích, někde ho nemají vůbec a nakonec se z odborných…