Piccolo
Káva označená jako piccolo je především v poslední době předmětem mnoha debat. Běžně se s ním setkáte v některých restauracích, někde ho nemají vůbec a nakonec se z odborných článku dozvíte, že picollo vlastně vůbec neexistuje! Jak je to tedy s piccolem doopravdy?
Picollo v italském překladu znamená malý. Název piccolo se do českého podvědomí dostal po revoluci, kdy si u nás italští turisté objednávali “piccolo espresso”. Italové totiž milují malou silnou kávu, která u nás v té době bohužel nebyla téměř vůbec dostání. Používat pojem “piccolo” pro malou kávu je však chyba. Toto slovo nemá s kávovým světem nic společného.
Co si tedy objednat, když máte chuť na malou silnou kávu? Zkuste espresso nebo ristretto. Oba druhy jsou si velmi podobné, ale základní rozdíl je v objemu. Espresso je vyráběno z 8 gramů mleté kávy a výsledný nápoj má 25-30 ml.
Ristretto původem pochází z Neapole. Vysoké teploty donutily místní obyvatele zmenšit nápoj tak, aby při pití kávy nedocházelo ke zvyšování teploty organismu. Ristretto se vyrábí ze stejného množství kávy jako epresso, ale má v konečné podobě 10-15 ml.
Dalším oblíbeným druhem esspresa je káva označovaná jako doppio (dvojité esppreso). Doppio v italském překladu znamená dvojitý, proto se tento druh připravuje z dvojité dávky kávy a dvojité dávky vody.
Druhy kávy je dobré znát, abyste si v kavárně mohli objednat takovou kávu, kterou opravdu chcete.
Další zajímavý článek
Ristretto – pro opravdové milovníky kávy
Ristretto – pro opravdové milovníky kávy Ristretto (také známo jako neapolské ristretto) je druh kávového nápoje na bázi epressa. Avšak, vyznačuje se typickými parametry s jiným kávovým…