Typy mletí kávy
Správné umletí kávy hraje podstatnou roli při různých způsobech přípravy kávy. Proto bychom Vám rádi přiblížili různé úrovně mletí kávových zrn v návaznosti na výsledný kávový nápoj.
TROCHA HISTORIE
V dávných dobách bylo mletí zrnek velmi pracnou záležitostí. Káva se mlela mezi dvěma plochými kameny, podobně jako obilí. Později se roztloukala paličkou ve hmoždíři. Z Blízkého východu se k nám dostaly ruční válcové mlýnky, které byly vyráběny povětšinou z mosazi. V Evropě pak vznikly mlýnky s dřevěnými zásuvkami, různými převody a klikami, které zajišťovali dokonalé umletí. Dnešní době samozřejmě dominují mlýnky elektrické, u nichž je důležité, aby kávu mlely rovnoměrně nepříliš dlouho, aby se nepřipálila a nezhořkla.
O MLETÍ
Káva chutná nejlépe, když je čerstvě namletá, to věděly již naše babičky. Mletí kávy otevírá buňky zrnek a tím se uvolňují éterické oleje, které způsobují, že káva nepopsatelně voní. Správné umletí snižuje možnost přehnané hořkosti. Hrubé mletí například zjemňuje vůni, ale na druhou stranu lehce potlačuje tělo kávového nápoje. Celá zrna si lépe udržují atributy kávy, zatímco u kávy mleté se snižuje doba trvanlivosti.
TYPY MLETÍ
Jak již bylo zmíněno, každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinak namleté zrno. Nejobvyklejšími typy mletí jsou hrubé, střední, jemné a práškové. Čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím jemněji by měla být namleta.
- Nahrubo mletá káva – je vhodná pro přípravu překapávané kávy a pro ty druhy kávovarů, jež protlačují vodu kávou (kupříkladu french press)
- Středně mletá káva - je vhodná pro tlakové mokka konvice
- Jemně mletá káva – je pro přípravu v papírových filtrech a pro espresso kávovary
- Práškově mletá káva – je jediná vhodná pro přípravu originální turecké a arabské kávy
Tak co říkáte, znalosti o mletí kávy doplněny, že?