Bezkofeinová káva – lepší než byste očekávali
Decaf- káva bez kofeinu - pro ty, kteří jsou nuceni se z nejrůznějších důvodů zříkat klasické kávy.
Tento článek Vám pomůže odstranit předsudky, kterými je káva bez kofeinu opředena.
Decaf tvoří zhruba 10% světové produkce kávy.
Dosud jsou známy dva způsoby odstraňování kofeinu ze zeleného zrna, kterými lze odstranit 97% kofeinu, což je evropská norma. Nicméně hmotnostní podíl kofeinu v každém zrně tvoří zhruba 1 % u arabik a 2% u robust, tudíž zbývající tři neodstraněná procenta kofeinu jsou velmi zanedbatelným množstvím.
Pojďme si nyní přiblížit technologie odstraňování kofeinu, tzv. dekofeinizaci:
Dekofeinizace pomocí organických rozpouštědel
Zelené kávové zrno je napařováno po dobu 30 minut kvůli otevření pórů. Takto napařená káva se poté ponoří do metylen-chloridu, který absorbuje kofein. Následně se rozpouštědlo i s kofeinem odpaří, zrna se očistí od chemického roztoku, usuší a putují do pražíren. Jednoznačnou výhodou této metody je fakt, že po upražení kávy budete jen velmi těžko hledat ve výsledné chuti jakékoliv stopy po chemikáliích.
Dekofeinizace švýcarskou metodou
Je nazývána též ´mokrou´ metodou. Tento způsob využívá místo chemických rozpouštědel hlavně teplou vodu a páru. Zelené kávové zrno je proplachováno vyhřívanou vodou. Po otevření póru zrna se kofein, bohužel i s částečným množstvím olejů, vyloučí do vodní lázně. Následně se zmiňovaný roztok prožene přes filtr z aktivního uhlí, který zachytí veškerý vyloučený kofein. Zelená zrna jsou vrácena do přefiltrovaného roztoku – bezkofeinové lázně, aby absorbovala zpět ostatní vyloučené látky kromě kofeinu. Po ukončení celého procesu se kávová zrna usuší a jsou připravena k pražení. Nevýhodou výše zmiňované metody dekofeinizace je ztráta nejen kofeinu, ale současně části olejů, které se významně podílejí na tvorbě chuti výsledného nápoje.
Brazilští vědci v Etiopii objevili rostlinu kávovníku, která neobsahuje kofein. Je tedy otázkou času, kdy se bezkofeinová káva stane pouze přírodním produktem.
Jak již bylo řečeno, dekofeinizace zeleného kávového zrna má vliv na konečnou chuť připravovaného nápoje. Nicméně pokud na začátku procesu stojí vysoce kvalitní zrno arabiky, šálek naší kávy bez kofeinu Vám nabídne jedinečný požitek z chuti takového nápoje…
Pčečtěte ai také
French press - příprava kvalitní kávy
French press - kvalitně připravená káva Co vlastně znamená pojem „french press“ ? Jedná se o přístroj určený pro jednoduchou přípravu kávy. Informace o původu french pressu jsou…
Káva v těhotenství
Káva v těhotenství Toť věčné téma. Téměř každá maminka, chce pro své miminko udělat v těhotenství maximum. Jak ale řešit situaci, pokud je naším návykem pít 6 šálků kávy…