Irská káva – vyladěná kombinace espressa a irské whisky

Irská kávaOriginální irská káva je kombinací kvalitního espressa, pravé šlehačky a dobré irské whisky.

Trocha historie

Ač jsou rodokmeny většiny kávových nápojů pochybné, irská káva nabízí přesné datum spojené se jménem nikoliv ´vynálezce´, ale šiřitele. Roku 1952 byla káva servírována americkému sloupkaři jménem Stanton Delaplane na jednom z irských letišť. Recept putoval se Stantonem do San Francisca, odkud se samozřejmě káva, díky své chuti a originalitě, začala šířit dále.


Nyní pojďme přejít k samotné přípravě kávového nápoje, která je však velmi jednoduchá.

Budeme potřebovat:

  1. kvalitní espresso z čestvé kávy Brasil Santos
  2. 2 čajové lžičky hnědého cukru
  3. 4-6 čajových lžiček dobré irské whisky
  4. šlehačka
  5. sklenici k servírování kávového nápoje

Nejdříve si předehřejte sklenici na kávu propláchnutím horkou vodou. Dále připravte espresso dle našeho receptu. Do prohřáté sklenice nejdříve nasypte 2 čajové lžičky cukru, dále přidejte espresso a míchejte. Po dokonalém rozpuštění cukru můžete pokračovat se 4-6 lžičkami irské whisky, opět jemně promíchejte a počkejte na ustálení nápoje. Pak už jen stačí ´nazdobit´ šlehačkou. Pozor však na konzistenci, měla by být kompromisem mezi hutnou a tekutou.

Jak irskou kávu pít

Pamatujte, nikdy nemíchat! Irská káva má svůj osobitý styl konzumace – je určena k vychutnávání sladkého teplého kávového nápoje procházejícího přes luxusní krémovitou šlehačku.

A nyní již můžeme popřát pouze dobrou chuť.

Přečtěte si také

Vídeňská káva aneb k Vídni patří šlehačka

Vídeňská káva aneb k Vídni patří šlehačka Pokud byste rádi Vaše chuťové polaskali kvalitní vídeňskou kávou, je velmi důležité klást důraz na správnou přípravu tohoto kávového…

    Kontaktujte nás

    Telefon: 602 19 05 23
    vyplňte formulář


    Splátky ESSOX

    Patronka čerstvé kávy

    Gaviota na Facebooku