Irská káva – vyladěná kombinace espressa a irské whisky
Originální irská káva je kombinací kvalitního espressa, pravé šlehačky a dobré irské whisky.
Trocha historie
Ač jsou rodokmeny většiny kávových nápojů pochybné, irská káva nabízí přesné datum spojené se jménem nikoliv ´vynálezce´, ale šiřitele. Roku 1952 byla káva servírována americkému sloupkaři jménem Stanton Delaplane na jednom z irských letišť. Recept putoval se Stantonem do San Francisca, odkud se samozřejmě káva, díky své chuti a originalitě, začala šířit dále.
Nyní pojďme přejít k samotné přípravě kávového nápoje, která je však velmi jednoduchá.
Budeme potřebovat:
- kvalitní espresso z čestvé kávy Brasil Santos
- 2 čajové lžičky hnědého cukru
- 4-6 čajových lžiček dobré irské whisky
- šlehačka
- sklenici k servírování kávového nápoje
Nejdříve si předehřejte sklenici na kávu propláchnutím horkou vodou. Dále připravte espresso dle našeho receptu. Do prohřáté sklenice nejdříve nasypte 2 čajové lžičky cukru, dále přidejte espresso a míchejte. Po dokonalém rozpuštění cukru můžete pokračovat se 4-6 lžičkami irské whisky, opět jemně promíchejte a počkejte na ustálení nápoje. Pak už jen stačí ´nazdobit´ šlehačkou. Pozor však na konzistenci, měla by být kompromisem mezi hutnou a tekutou.
Jak irskou kávu pít
Pamatujte, nikdy nemíchat! Irská káva má svůj osobitý styl konzumace – je určena k vychutnávání sladkého teplého kávového nápoje procházejícího přes luxusní krémovitou šlehačku.
A nyní již můžeme popřát pouze dobrou chuť.
Přečtěte si také
Vídeňská káva aneb k Vídni patří šlehačka
Vídeňská káva aneb k Vídni patří šlehačka Pokud byste rádi Vaše chuťové polaskali kvalitní vídeňskou kávou, je velmi důležité klást důraz na správnou přípravu tohoto kávového…